ساب دامین چیست؟
ساب دامین ( به فارسی : زیردامنه ) یک دامنه مرتبه سوم (third-level domain) است که جزئی از دامنه مرتبه بالا (top-level domain) می باشد اگر بخواهیم بعبارتی ساده تر توضیح دهیم :
ساب دامین پیشوندی مجزاست که مشتق شده از نام دامنه سایت است و قبل از آن قرار می گیرد. ساب دامین را می توان در سازماندهی بخش های مختلف یک سایت در نظر گرفت جالب است بدانید این موضوع مورد تایید گوگل هم قرار دارد و حتما شما هم تجریه داشته اید که بسیاری از سرویس های گوگل را از طریق ساب دامین باز می کنیم.
- 1 - برای دامین اصلی شما باید حتما یک دامنه ثبت کنید و مستلزم پرداخت هزینه هستید منتهی ایجاد ساب دامین رایگان است و هزینه ای ندارد.
- 2- دقت کنید ساب دامین قطعا دامنه اصلی نیست! و می تواند از لحاظ محتوا، سئو، رنگ و ساختار کاملا با هم متفاوت باشند.
- 3- هیچ محدودیتی در استفاده از ساب دامین وجود ندارد و از لحاظ ساختاری هم ساب دامین ها می توانند شباهتی به هم نداشته باشند.
- 4- از یک دامنه میتوان هزاران ساب دامین ایجاد کرد البته نام هر ساب دامین را هم یکبار میتوانید بر روی آن دامنه استفاده کنید و نباید تکراری باشد.
- 5- ساب دامین رامیتوانید در صفحات فرعی خودکه ارتباطی با محتوای سایت اصلی ندارند استفاده کنید وبسایت های شرکت های بزرگ معمولا اینگونه طراحی شده اند.
- 6- ساب دامین می تواند آدرس آی پی مخصوص به خود را داشته باشد.
- 7- ساب دامین را می توانید بر روی یک هاست کاملا جداگانه پیاده سازی کنید بطوری که طراحی سایت و سیستم مدیریت محتوای مخصوص به خود را داشته باشد.
چرا باید از ساب دامین استفاده کنیم؟
تفاوت ساب دامین و ساب فولدر (پوشه) چیست و چه زمانی باید از هرکدام آنها استفاده شود؟
موجی از مطالب در اینترنت به راه افتاده که ساب دامین را مصرانه رد می کنند و افرادی استفاده از ساب دامین یا همان زیر دامنه را بیهوده می دانند ممکن است شما با خواندن آنها از ساب دامین صرف نظر کنید منتهی دلیل این حساسیت ها مشخص نیست و استفاده از ساب دامنه یا ساب فولدر هم یک قانون و قاعده مشخصی دارد و هر کدام در جای خود مزایایی دارند بیشتر باید ببینید دقیقا قصد انجام چه کاری را دارید و همان را پیاده سازی کنید. در ادامه می توانیم به شما در این زمینه کمک کنیم تا بهتر تصمیم گیری کنید.
چیزی که مشخص است این است که در حالت کلی زمانی از ساب دامین استفاده می کنیم که قصد داریم بخش جدیدی را به سایت خود اضافه کنیم که موضوع آن متفاوت از سایت اصلی می باشد ولی در مورد ساب فولدر عکس این قضیه صادق است یعنی زمانی ساب فولدر را استفاده می کنیم که بخش جدید با سایت اصلی ما کاملا مرتبط است.
اجازه بدید برای روشن شدن بهتر مطلب مثالی در این مورد بزنیم :
برای ساب دامین باز هم از گوگل صحبت میکنیم، موضوع اصلی سایت گوگل جستجو است منتهی سرویس های خود مانند Map , Gmail , Play , Translate و ... را با ساب دامین ایجاد کرده است که هیچگونه ارتباطی با موضوع سایت اصلی ندارند مثل : Map.Google.Com
برای ساب فولدر می توانیم سایت دیجی کالا را مثال بزنیم که وبلاگ دیجی کالامگ خود را در ساب فولدر قرار داده است مثل : Digikala.Com/mag
این را هم اضافه می کنیم که ممکن است گاها به دلایل فنی و یا سئو، آدرس ساب دامین را به ساب فولدر نیز ریدایرکت می کنند و بالعکس که مجددا تاکید می کنیم بیشتر باید ببینید دقیقا قصد انجام چه کاری را دارید و همان را پیاده سازی کنید.
توضیحات ارزشمند بیشتر که اگر حوصله داشتید بخوانید وگرنه سراغ عنوان بعدی بروید!
ساب دامین ها را که بخشی از نام سایت اصلی ما هستند بیشتر برای افزایش سئو سایت و هدف های شرکتی و سازمانی در نظر می گیرند و توسط موتورهای جستجو مثل گوگل و یاهو بعنوان یک جزء جداگانه شناخته می شوند در حالیکه پوشه یا ساب فولدر دقیقا زیرمجموعه ای از سایت اصلی است و سئو این صفحه در موتورهای جستجو کاملا بر سئو صفحه سایت اصلی اثرگذار است.
انتخاب از بین ساب دامین و ساب فولدر دقیقا به این موضوع بر می گردد که موضوع سایت اصلی و موضوع بخش جدیدی که قصد راه اندازی دارید چی هستش. باید در نظر بگیرید ترافیک سایت اصلی چقدر هستش و ترافیک بخش جدید چه میزان خواهد بود؟ بطور کل باید پارامترهای بیشتری را مطالعه و بررسی کنید و در نهایت یکی را انتخاب کنید.
در یک کلام :
برای بخش های جدیدی که قصد دارید به سایت اضافه کنید اگر موضوع آنها متفاوت از سایت اصلی است و ترافیک بالایی خواهند داشت استفاده از ساب دامین پیشنهاد میشود.
ساب دامین را کجا و چطور استفاده کنیم؟ معرفی برخی از موارد استفاده از ساب دامین در سایت
-
آزمون تست و خطا
میتوانید از ساب دامین برای انجام تغییرات مدنظر خود استفاده کنید تا نتیجه را تست کنید به طوری که ابتدا این تغییرات را به جای سایت اصلی بر روی ساب دامین انجام می دهید و متوجه تغییرات خواهید شد سپس میتوانید در صورتی که نتیجه رضایت بخش بود و مشکلی خاص پیش نیامد و خطا ها را برطرف نمودید همان تغییرات را بر روی سایت اصلی اعمال کنید. وب مسترهای حرفه ای از این روش برای تغییرات سایت خود زیاد استفاده می کنند. -
ایجاد ساب دامین جهت نسخه موبایل
بعضی سایت ها رسپانسیو ( واکنش گرا ) نیستند و نوشتن کدهای لازم و تغییرات در ساختار سایت برای طراحی نسخه موبایل بسیار زمان بر می باشد در این موارد می توانید نسخه موبایل را بر روی ساب دامین ایجاد کنید.
-
ایجاد فروشگاه یا وبلاگ
امروزه با توجه به رونق خرید اینترنتی توسط کاربران و اهمیت تولید محتوا برای بهبود سئو سایت ایجاد و راه اندازی بخش فروشگاه و وبلاگ برای سایت اصلی ضروری می باشد. بهمین دلیل شرکت ها و کسب و کارهای اینترنتی که قصد دارند این دو بخش را بصورت مجزا و کاملا متفاوت از نظر ساختار ، قالب ، محتوا ، گرافیک و رنگ و ... نسبت به سایت اصلی ایجاد کنند از ساب دامین استفاده می کنند. همچنین یکی دیگر از دلایلی که می توان بر استفاده از ساب دامین در این بخش اشاره کرد سنگینی وبلاگ یا فروشگاه از لحاظ تعداد بالای مطالب و تصاویر است که تاثیر منفی بر سایت اصلی خواهد گذاشت لذا با توجه به انعطاف پذیری ساب دامین از آن استفاده می کنند.
-
تنوع بالای سرویس ها و محصولات یک سایت
در بعضی از سایت ها دسته بندی ها و موضوعات بسیار زیاد و گسترده ای وجود دارد به طوری که مدیریت و رسیدگی و بروزنمودن آنها سخت و زمان بر شده و از طرفی هم موجب سردرگمی کاربران می شود و نمی توانند به راحتی به مطالب و یا محصول مورد نظر خود دسترسی پیدا کنند و بازخورد منفی برای شما در پی خواهد داشت بنابراین دسته بندی این محصولات و سرویس ها در ساب دامنه های جداگانه راهکار مناسبی می تواند باشد. -
تولید محتوای خاص برای یک منطقه خاص
گاها محتوای یک سایت به خاطر شرایط ویژه ای که برای آن قائل هستید میخواهید برای یکسری از کاربران خاص نمایش داده شود بعنوان مثال چندتا از مطالب و یا بخشی از سایت را میخواهید فقط برای کاربران خارجی نمایش دهید در اینصورت استفاده از ساب دامین و محدودکردن IP کاربران یک راه حل اساسی خواهد بود.
ساب دامین چه تاثیری در سئو سایت ما دارد؟
این سوالی است که همیشه برای کاربران مطرح می شود و در پاسخ آن باید بگوییم که بله... ! ساب دامین در سئو تاثیرگذار است منتهی بصورت کاملا غیرمستقیم!
این یعنی چی؟ باید بگوییم ارتباطی با نام دامین و ساب دامین با کلمات کلیدی که در سایت خود استفاده میکنید وجود دارد، یعنی اینکه موتور جستجوگر گوگل در رتبه بندی های خود نام دامین و ساب دامین هایی که با کلمات کلیدی مرتبط و هماهنگ با آنها باشد را امتیاز ویژه ای قرار می دهد ولی عملا زمان انتخاب نام دامنه تنها از یک کلمه کلیدی می توانید استفاده کنید و امکان اینکه تمامی کلمات کلیدی را در نام دامین یا ساب دامین بگنجانید وجود ندارد، بنابراین شما می توانید با توجه به سیاست ها و استراتژی های برند و پلن بازاریابی خودتان و در نظر گرفتن نام دامنه و آنچه که کاربران قرار است با آن روبرو شوند ( محتوا ) نسبت به انتخاب نام دامین و ساب دامین اقدام نمایید.
در زیر 3 تاثیر اساسی ساب دامین در سئو سایت را بطور دقیق تر توضیح داده ایم :
1. تاثیر انتخاب کلمات کلیدی مناسب و گنجاندن آنها در نام ساب دامین :
همانطور که در بالا هم گفته شد قراردادن کلمات کلیدی متعدد در آدرس دامنه غیرممکن است اما زمانی که کلمات کلیدی پررقابت را در ساب دامین استفاده می کنید شانس خود را برای پیروزی در رقابت و رتبه بندی موتور های جستجو افزایش می دهید.
2. تاثیر ساب دامین در اتوریتی Authority دامنه :
گرفتن بک لینک از سایت های معتبر موجب افزایش اعتبار و نفوذ دامنه اصلی سایت شما خواهد شد لذا میتوانید از ساب دامین های ایجاد شده خود به سایت اصلی بک لینک دهید و موجب افزایش Authority دامنه خود شوید.
3. تاثیر ساب دامین در افزایش DWellTime (زمان ماندگاری کاربر در سایت) :
لازم است در ابتدا با مفهوم دیگری آشنا شوید، به مدت زمانی که کاربر پس از جستجوی کلمه کلیدی مشخصی وارد وب سایت شده و پس از آن، دوباره برای جستجوی همان کلمه کلیدی به موتور جستجو باز میگردد Dwell Time گفته میشود. زمان ماندگاری کاربر در سایت به عنوان یکی از فاکتورهای رتبه دهی شناخته می شود. گوگل در تلاش است که وب سایت هایی با محتوای ارزشمند را به صدر نتایج برساند و یکی از معیارهای تشخیص محتوای ارزشمند قطعا زمان ماندن کاربر در سایت خواهد بود.
حال با این تفاسیر و در نظرگرفتن اهمیت DWellTime در آینده، قطعا سایت هایی که سنگین و پیچیده هستند و گشت و گذار ( ناوبری ) در آن ها برای کاربران راحت و خوشایند نیست ( تجربه کاربری ) از DWellTime پایین تری برخوردار خواهند بود، می توان با انتقال بخش هایی از سایت به ساب دامین موجب بهبود و افزایش ماندگاری کاربر در سایت اصلی شد.